Bağlama (Saz) Çalma Programı

Bağlama (saz) çalma programı, bağlama (saz) çalmayı öğrenme, bağlama (saz) notaları, bağlama (saz) çalma dersleriyle ilgili aradığınız gerekli bilgiler yazıda sunulmuştur.

Müzik, insanlığın var oluşuyla ortaya çıkan bir kavramdır ve yaşamımızın her anının bir parçası olmuştur. Sevinçleri, kederleri, özlemi ve kelimelerle ifade edilemeyen daha birçok duyguyu müzikle ifade edebilme yeteneğine sahibizdir. Kulağımıza hoş gelen bütün sesler ilgimizi çekmiştir. En asabi anımızda dahi, güzel bir müzik sesi duyduğumuzda, olumlu etkilenmiş ve sakinleşmişizdir.

Müzik eğitimi anne karnında başlar. Çocukluğumuzda annemizin bizlere söylediği ninniler çoğumuzun halen kulağındadır. Yine çocukluk dönemlerimizde evlerin vazgeçilmezi olan radyonun müzik eğitimimizdeki yeri ayrıdır. Radyo, 1902 yılında İtalyan mucit Guglielmo Marconi tarafından kablo ya da tel olmadan bir yerden diğer bir yere mesaj gönderme yolunun keşfiyle icat edilmiştir. Türkiye'de ise radyo yayıncılığı 1927 yılında başlamıştır. Evlerin olmazsa olması olan, çok pahalıya da olsa alınıp, radyodan dinlenen Türk Halk Müziği ve Türk Sanat Müziği, Türk Müziği’nin bugünlere gelmesinde önemli rol oynamıştır. Özellikle Türküler kırsal kesimlerin duygularına ortak olmuştur. 1950’li yıllardan bu yana ülkemizde yıkımlı ölümlü depremler olduğunda TRT Radyoları Türküleri ağırlaştırmış, milletçe duyduğumuz üzüntüye müzikle ortak olmuştur.

Yıllarca radyo ve televizyondan dinlenen müzik ezgileri birçoğumuzun hafızasında yer etmiştir. Türkülerin ilk kıtaları ve nakarat bölümleri, müzikle orta seviyede de olsa ilgilenenler tarafından ezbere bilinmektedir. Bağlama (Saz) çalma yetisinin ilk adımı birkaç tane Türk Halk Müziği ve Türk Sanat Müziği eseri ezberlemek olmalıdır.

Çevremizde birkaç kişinin az da olsa bağlama (saz) çalmasını biliyor olması lehimize olacaktır. Bağlama (saz) çalınırken onları dinlemek ve söyleyişlerine ortak olmak bağlama (saz) çalmanın temelini oluşturacaktır.

Bağlama (saz) çalmayı düşünmek ve ona yeltenmek, bağlama (saz) çalmak için atılan en önemli adımlardandır. Bir eserin hafızanızda bıraktığı söyleyiş izlerini bağlama (saz) da aramaya başlamak ve derken birkaç notasının yerini bulmak ilerleyen aşamalardandır. Birkaç defa alıştırmadan sonra Türkü’nün tamamını ele alarak notalarına yakın yerini bulmak, müteakiben notaların yerlerine daha çabuk basmak ve netice olarak bir Erzurum yöresine ait olan “Eledim, eledim, höllüğü eledim.” Türküsünün ezgi olarak bağlama (saz)nızdan ortaya çıkması heyecan vericidir. Sevinç, büyük bir iş başarmış duygusu ve özgüven sizi daha da çok bağlama (saz) çalmak için hırslandıracaktır. Dersini kursunu görmeden bir Türküyü kendi kendinize çalabilmeniz sizi farklı kılacaktır.

Özlü sözlere her zaman kulak vermişizdir. Nerede güzel söz duysak veya okusak üzerinde düşünmeden edemeyiz. Samuel Smiles bir sözünde şöyle söyler: “Dünyada insana yardım eden şey tesadüf değil, azim ve sebattır.” Azimle ilgili Johann Wolfgang von Goethe: “Bir kimsede azim olmazsa bilgisi ölüdür. Bilgiye yaşam veren azimdir.” der.

Bizler de azmederek bağlama (saz) çalabiliriz. Türkü repertuarımızı genişletmek bağlama (saz) çalmamızda yardımcı olacaktır. Belli bir süre sonra siz çalarken size eşlik edenleri duyduğunuzda sizin bu işi doğru ve güzel yaptığınız anlamına gelecektir. Bu durum sizleri başka Türkülerin notalarını da araştırmaya sevk edecektir. Bilgisayar ve benzeri teknoloji araçlarında Türkülerin hazır olarak notaları ve sözleri mevcuttur fakat yalnızca bunları bilmek yeterli değildir. Ezginin söyleyişini, akışını ve ruhunu vermek eserin değerini verecektir. Azimli bir amatörün çalışması bu şekilde olmalıdır.

Thomas Addison’un dediği gibi: “Hiçbir başarımı tesadüfe borçlu değilim. Buluşlarım da tesadüfen değil, çalışmalarımın eseridir.”

Bağlama (saz) çalma programı, bağlama (saz) çalmayı öğrenme, bağlama (saz) notaları, bağlama (saz) çalma teknikleri, bağlama (saz) çalma dersleriyle ilgili çeşitli programlar mevcuttur. VirtualBağlama 2, Universal BAGLAMA, Win Bağlama bunlardan bir kaçıdır.

Yorumlar