Borsa

Borsa, yabancı menkul kıymetler, hazine bonoları ve devlet tahvilleri, gelir ortaklığı sertifikaları, hisse senetleri, özel sektör tahvilleri, gayrimenkul sertifikaları ve uluslararası menkul kıymetlerin alım ve satımının yapılmasını sağlamak amacıyla kurulmuştur. Türkiye’deki tek menkul kıymetler borsası İstanbul Menkul Kıymetler Borsası ( İMKB )'dır.

Sermaye Borsa ları (Security Exchanges), değerli evrakların (menkul kıymetlerin) ticaretinin yapıldığı kurumsal piyasalardır. Borsa piyasadır, çünkü menkul kıymetlerin ticaretinin yapıldığı yerdir. Borsa kurumsaldır, çünkü kendine özgü kuralları ve standartları vardır.

Borsa, IMKB endeksleri ve işlem gören hisse senetlerinin fiyatları, diğer dünya borsalarında olduğu gibi baslıca üç etmenden etkilenirler; dünya ekonomisinin durumu ve gidişatı, ülke ekonomisinin durumu ve gidişatı ve sektör/firmanın durumu ve performansı. Dünya Ekonomisi'ndeki herhangi bir gelişme tüm ülke ekonomilerini az veya çok etkileyeceği gibi, o ülkeyle ilgili veya tüm firmaları dolaylı veya dolaysız olarak etkileyecektir.

Borsa da mali tablolar teriminden söz edilen tablolar, Türk vergi kanunu, Türk ticaret kanunu, sermaye piyasası kanunu vb. kanunlar tarafından bazı şirketler için zorunlu olarak tutulan, şirketlerin dönemsel faaliyetleri sonucu hazırlamak ve yayınlamak (halka açık şirketler, aracı kurumlar vb.) zorunda oldukları ve ilgili şirketin performansını gösteren, standartlaştırılmış muhasebe kayıtlarıdır. Başlıcalar bilanço, gelir-gider tablosu, satılan malin maliyeti, kar dağıtım, fon ve nakit akim tablolarıdır.

Gelir-gider tablosu, bir şirketin herhangi bir dönemdeki faaliyetlerinde, cirosundan yola çıkarak, gelir ve giderlerini eklemek veya çıkarmak yoluyla net karinin hesaplandığı, standartlaştırılmış ve SPK mevzuatlarına göre hazırlanan bir tablodur. Gelir-gider tablosu şirketin ilgili dönemdeki faaliyetlerinin neticesini öğrenmemizi sağlar.

Türkiye'de mevzuat gereği şirketler iki çeşit sermaye sisteminden birini seçebilmektedirler. Bunlar kayıtlı ve esas sermaye sistemleridir. Kullanılacak sisteme şirketlerin genel kurulları karar verir ve bu karar SPK tarafından incelenip onaylandıktan sonra yürürlülüğe girer.

Kayıtlı sermaye sistemi, şirket yönetim kurullarına sermaye artırımlarında belli bir serbestlik verir. Söyle ki, genel kurullarından arttırabilecekleri sermaye için bir maksimum limit (sermaye tavanı) isteyen yönetim kurulu, bu tavanı asmamak kaydıyla, en az beş yıl içersinde de o tavana ulaşmak kaydı ile istediği zamanda, ister bir kerede ister birkaç sermaye artırımı yoluyla, tavan miktarına kadar sermayelerini yükseltebilir. Böylece daha serbest ve hızlı hareket edebilen şirket ve yönetim kurulu, sermaye gereksinimi duyduğunda en kısa zamanda bu ihtiyacını giderebilme imkanına kavuşur.


Yorumlar