Bilgisayarı Hızlandırma

Bilgisayarı hızlandırma için genelde bilgisayarımıza format çekerek sorunumuzu halletmeye çalışırız. Fakat bu hem zamanımızdan hem de harddisk ömrümüzden kayıp olarak karşımıza çıkacaktır. İşletim sisteminizde yapacağınız birkaç küçük değişiklikle bilgisayarınızın hızlandığını göreceksiniz.

Bilgisayarınızın giderek yavaşlamasının birçok nedeni vardır. Bilgisayarı hızlandırma Windows’u tamamen silip yeniden kurarak halledilemez. Bu nedenlerden bazılarını kontrol etmek ve düzeltmek, Windows’ u yeniden kurmaktan çok daha kolay olabilir. Eğer diskiniz fazla ses çıkartıyorsa, bilgisayarınızın depolama alanıyla ilgili bir sorun var demektir. Bilgisayarı hızlandırma, eğer diskinizdeki boş yer azalmışsa, bilgisayarınız disk üzerinde istediği büyüklükte bir takas dosyası oluşturamayabilir ve bilgisayarı hızlandırma gereklidir.

Windows’u ilk başlattığınızda diskinizde 100 MB veya daha az boş yer mevcutsa, harddiskinizde yer açarak, bilgisayarınızın hızında bir gelişme olup olmadığına bakabilirsiniz. Bu yavaşlık kısmen, depolama alanınızın sisteminize ek bellek olarak aktarılmasından da kaynaklanabilir. Eğer bilgisayarınızın RAM’i düşükse, Windows diskinizi sanal bellek olarak kullanır. Fakat sanal bellek, gerçek bellekten çok daha yavaştır. Bilgisayarı hızlandırma çok basit bir şekilde halledilmiş olur.

Diğer bir yöntem de;

msdos.sys dosyasın küçük bir oynama yaparak gerçekleştirmiş olacağız.

Boot sırasında DOS bölümünün yönetiminden C: sürücüsünde gizli olarak bulunan msdos.sys dosyası sorumludur. Dosyayı görünür yapmak için Görünüm Araçlar/Klasör Seçenekleri/Görünüm menüsüyle "Gizli dosya ve klasörler" menüsünde "Tüm dosyalan göster (Gizli dosya ve klasörleri göster)" seçeneğini işaretleyin ve Tamam ile onaylayın. Dosyayı düzenlemeden önce dosyanın yazma korumasını kaldırmanız gerekiyor. Bunun için sağ fare tuşu ile dosyaya tıklayın ve Özellikleri seçtikten sonra Salt okunur seçeneğini iptal edin ve Tamam ile pencereden çıkın. Dosya üzerinde değişiklik yapmak için şimdi msdos.sys üzerine çift tıklayın. Windows şimdi size dosyanın hangi programla açılacağını soracaktır. Bunun için en iyisi Notepad ‘i seçin. msdos.sys normal bir metin dosyasıdır, boot işlemini hızlandırmak için [Options] bölümüne şu satırları girin:

Logo=0 Böylece açılışta Windows logolarının gösterilmemesini sağlamış olursunuz.
drvspace=0
dblspace=0
BootWarn=0
BootDelay=0

Bilgisayarı hızlandırma için sonra dosya bölümünden kaydet komutunu çalıştırın. Uygulamayı kapatın ve msdos.sys dosyasını tekrar salt okunur olacak şekilde ayarlayın. Artık bilgisayarınız açılırken bu gereksiz sürücüleri yüklemeyecek daha az bellek harcayarak daha çabuk açılacaktır.


Anlatımı sitemizde bulunan paylaşım butonlarından değerlendirir ve paylaşırsanız memnun oluruz. Doğru bilgilere herkesin ulaşabilmesi umuduyla…

Yorumlar

  1. Oğuz erbaş10 Mart 2014 17:23

    Hocam ben bunu win7 de beceremiyorum. Msconfig sağ tıklayınca direk sistem yapılandırma ekranı geliyor. Bi Zahmet yardım ;-)

    YanıtlaSil

Yorum Gönder