Aday Memur

Aday memur hakları, Aday memur forum, Aday memur tayin isteyebilir mi, Aday memur sınav soruları, Aday memur temel eğitim sınav soruları, Aday memur nedir, Aday memur yönetmeliği, Aday memur eğitimi, Aday Memur Staj Değerlendirme Belgesi,Aday Memurların Yetiştirilmelerine İlişkin Genel Yönetmelik ve Aday Memurlukla ilgili öğrenmek istediğiniz her şeyi öğrenebilirsiniz.

ADAY MEMUR NEDİR?
657 sayılı Devlet Memurları Kanunu - Madde 54 – (Değişik: 12/5/1982 - 2670/19 md.)
Sınavlarda başarılı olanlardan Devlet memurluğuna girmek isteyenler başarı listesindeki sıraya ve 47 nci maddeye göre ilan edilen kadro sayısı kadar, kurumlarınca memur adayı olarak atanırlar. Aday olarak atanmış Devlet memurunun adaylık süresi bir yıldan az iki yıldan çok olamaz ve bu süre içinde aday memurun başka kurumlara nakli yapılamaz.

ADAY MEMUR TAYİN İSTEYEBİLİR Mİ?
657 sayılı Devlet Memurları Kanunu - Madde 54 – (Değişik: 12/5/1982 - 2670/19 md.)’ün devamı:
“Aday olarak atanmış Devlet memurunun adaylık süresi bir yıldan az iki yıldan çok olamaz ve bu süre içinde aday memurun başka kurumlara nakli yapılamaz.”
Yukarıdaki hükümde de görüleceği üzere, aday memur iken başka kuruma nakil istenememektedir. Ama madde metni başka kuruma nakli yasaklamıştır eğer kurumun iç yönetmeliğinde ayrı bir yasaklama yok ise adaylık süresi içinde aday memurun kurum içi nakli mümkündür.

ADAY MEMUR EĞİTİMİ
657 sayılı Devlet Memurları Kanunu - Madde 55 – (Değişik: 12/5/1982 - 2670/20 md.):

“Aday olarak atanan memurların önce bütün memurların ortak vasıfları ile ilgili temel eğitime, bilahare sınıfları ile ilgili hazırlayıcı eğitime ve staja tabi tutulmaları ve Devlet memuru olarak atanabilmeleri için başarılı olmaları şarttır.

Temel eğitim ile hazırlayıcı eğitim aynı kurumda yapılır.

Eğitim süreleri, programları, değerlendirme esasları ve hangi kurumların sorumluluğunda yapılacağı ve diğer hususlar Başbakanlıkça hazırlanacak bir yönetmelikle düzenlenir.”
Maddede belirtildiği üzere Temel Eğitim, Hazırlayıcı Eğitim ve Staj olmak üzere, aday memur olarak 3 eğitim safhasından geçilir.

ADAY MEMUR HAKLARI
1. Adaylık devresi içinde göreve son verme:
657 sayılı Devlet Memurları Kanunu - Madde 56 – (Değişik: 12/5/1982 - 2670/21 md.)

Adaylık süresi içinde temel ve hazırlayıcı eğitim ve staj devrelerinin her birinde başarısız olanlarla adaylık süresi içinde hal ve hareketlerinde memuriyetle bağdaşmayacak durumları, göreve devamsızlıkları tespit edilenlerin disiplin amirlerinin teklifi ve atamaya yetkili amirin onayı ile ilişkileri kesilir. İlişkileri kesilenler ilgili kurumlarca derhal Devlet Personel Başkanlığına bildirilir.

2. Adaylık süresi sonunda başarısızlık:
657 sayılı Devlet Memurları Kanunu - Madde 57 – (Değişik: 12/5/1982 - 2670/22 md.)

Adaylık süresi içinde disiplin cezası almış olanların disiplin amirlerinin teklifi ve atamaya yetkili amirin onayı ile ilişikleri kesilir. İlişikleri kesilenler ilgili kurumlarca derhal Devlet Personel Başkanlığına bildirilir. Adaylık devresi içinde veya sonunda, 56 ncı ve bu madde hükümlerine göre ilişikleri kesilenler (sağlık nedenleri hariç) 3 yıl süre ile Devlet memurluğuna alınmazlar.

3. Aday memur izin hakkı:
Aday Memurlar 1 yıl boyunca, 20 gün olan yıllık izin hakkını kullanamayacaktır. 1 yıllık süre, göreve başladığı tarihten itibaren başlayacaktır.

4. Aday memur mazeret izinlerini kullanabilir:
Aday memurlar, asil memurlar gibi doğum izin hakkına sahiptir.
“Kadın memura; doğumdan önce sekiz, doğumdan sonra sekiz hafta olmak üzere toplam on altı hafta süreyle analık izni verilir. Çoğul gebelik durumunda, doğum öncesi sekiz haftalık analık izni süresine iki hafta eklenir. Ancak beklenen doğum tarihinden sekiz hafta öncesine kadar sağlık durumunun çalışmaya uygun olduğunu tabip raporuyla belgeleyen kadın memur, isteği halinde doğumdan önceki üç haftaya kadar kurumunda çalışabilir. Bu durumda, doğum öncesinde bu rapora dayanarak fiilen çalıştığı süreler doğum sonrası analık izni süresine eklenir. Doğumun erken gerçekleşmesi sebebiyle, doğum öncesi analık izninin kullanılamayan bölümü de doğum sonrası analık izni süresine ilave edilir. Doğumda veya doğum sonrasında analık izni kullanılırken annenin ölümü halinde, isteği üzerine memur olan babaya anne için öngörülen süre kadar izin verilir."

Aday memurun eşinin doğum yapması halinde, asil memurlar gibi doğum izin hakkına sahiptir.
“Memura, eşinin doğum yapması halinde, isteği üzerine on gün babalık izni; kendisinin veya çocuğunun evlenmesi ya da eşinin, çocuğunun, kendisinin veya eşinin ana, baba ve kardeşinin ölümü hallerinde isteği üzerine yedi gün izin verilir. "

Aday Memurlara farklı mazeretler halinde de izin verilmektedir.
(A) ve (B) fıkralarında belirtilen hâller dışında, merkezde atamaya yetkili amir, ilde vali, ilçede kaymakam ve yurt dışında diplomatik misyon şefi tarafından, birim amirinin muvafakati ile bir yıl içinde toptan veya bölümler hâlinde, mazeretleri sebebiyle memurlara on gün izin verilebilir. Zaruret hâlinde öğretmenler hariç olmak üzere, aynı usulle on gün daha mazeret izni verilebilir. Bu takdirde, ikinci kez verilen bu izin, yıllık izinden düşülür.

Aday memurlar, asil memurlar gibi “Süt izni” hakkına sahiptir.
Kadın memura, çocuğunu emzirmesi için doğum sonrası analık izni süresinin bitim tarihinden itibaren ilk altı ayda günde üç saat, ikinci altı ayda günde bir buçuk saat süt izni verilir. Süt izninin hangi saatler arasında ve günde kaç kez kullanılacağı hususunda, kadın memurun tercihi esastır.

Yıllık izin ve mazeret izinleri sırasında fiili çalışmaya bağlı her türlü ödemeler hariç mali haklar ile sosyal yardımlara dokunulmaz.

"Aday memurlara, asaletleri tasdik edilinceye kadar kademe ilerlemesi uygulanmaz."

ADAY MEMURLARIN AYLIKLARI
657 sayılı Devlet Memurları Kanunu - Madde 158 – (Değişik: 30/5/1974 - KHK/12; Aynen kabul: 15/5/1975 - 1897/1 md.)

Herhangi bir sınıfta aday olarak göreve başlayanlar bu Kanunun 54 üncü maddesindeki esaslara göre, girecekleri derecenin hak edecekleri kademe aylığını alırlar.

Aday memurlara, asaletleri tasdik edilinceye kadar kademe ilerlemesi uygulanmaz.

ADAY MEMUR YÖNETMELİĞİ


ADAY MEMUR STAJ DEĞERLENDİRME BELGESİ

Yorumlar