Sağlıklı Yaşam, Kolestrol ve Kalp Aritmi

Sağlıklı yaşam için yapılması gerekenler, zayıflama, sağlıklı olmak için neler yapmalıyız, sağlıklı yaşam nedir, dengeli beslenmeyle ilgili bilgiler, kolesterol belirtileri, kolesterol nasıl düşürülür, kolesterol düşürücü bitkiler, kolesterol değerleri, kolesterol diyeti, kolesterol nedir, trigliserit, trigliserid, kalp aritmi, ağrısı, krizi ve ameliyatı ile ilgili bilgiler yazıda sunulmuştur.

Sağlıklı yaşam, tüm insanlar tarafından arzulanan, dualardan eksik olmayan ve herkese nasip olması dilenen bir yaşam tarzıdır. Sağlıklı yaşamda, vücudun genetik yapısının yanı sıra, beslenme tarzının ve farklı yaşam biçimlerinin olumlu veya olumsuz faktörler olduğu unutulmamalıdır.

Çevremizdeki insanların yaşam tarzlarını gözlemlediğimizde, kimilerinin sağlığına çok dikkat ettiği halde sık rahatsızlandıklarını, kimilerinin ise dikkat etmedikleri halde hastalanmadıklarına tanık oluruz. Sağlımızda öncelikle genetik faktörler etkendir; baskın gelir. Zamanla vücudun direnci düşer ve sağlığına dikkat etmeyenlerde hastalıklar boy gösterir.


Yaşamdan gerçek bir örnekle konuyu betimlemek istiyorum. Tanıdığım birisi midesiyle ilgili rahatsızlık yaşamadığını söyleyerek zararlı olarak sayılabilecek besinleri fazla miktarda tüketirdi. Yağlı, tuzlu, şekerli maddeler ayırt etmeden her türlü gıdayla beslenirdi. Beslenme bozukluğuna bağlı olarak zamanla kilo artışı oldu ve yürürken dahi rahatsızlık hissetmeye başladı. Bununla ilgili doktora müracaat ettiğinde kolesterol yüzünden kalp damarlarında daralma ve tıkanma olduğu ortaya çıktı. Yapılan tetkikler sonucunda kendisine, açık kalp ameliyatı olan koroner arter baypas (bypass) ameliyatı yapılmasına karar verildi.

Operasyondan sonra yaşamı daha kolaylaştı. Yürürken yorulma ve kimi zaman hareket halinde ortaya çıkan anjina pektoris (kalbi besleyen atar damarlarların tıkanması kaynaklı şiddetli göğüs ağrısıyla karakterize ve sonuç olarak koroner arterlerin şiddetli kasılmasıyla oluşan bir durumdur.) atakları bitti.

Açık kalp ameliyatı olmakla her şeyin bittiği sanılmamalıdır. Yeni bir yaşam tarzı uygulanmalı ve sağlıklı kalabilmek için doktorların önerilerine uyulmalıdır. Ameliyat olup düzenli yaşamayanların, ilaç kullanmayanların bir süre sonra tekrar ameliyat öncesi duruma düştükleri görülmüştür.

Son zamanlarda çok çeşitli kan sulandırıcı ilaçlar piyasaya sunulmuştur. Hasta bunlardan birini ve bununla birlikte diğer ilaçlarını kullanırken iyi bir kardiyologtan bilgi almalıdır. Başka hastalıkları nedeniyle doktorlara başvurduğunda kan sulandırıcı ilaç kullandığını söylemelidir. Aksi halde vücuda müdahale edildiğinde uzun süreli kanamalar ortaya çıkabileceği unutulmamalıdır.


Kalbin korunmasında kolesterol ilaçları da alınmaktadır. Son yıllarda bazı kardiyologlar kolesterol ilaçlarının gereksiz alındığını iddia etmektedirler. Tanıdığım bir hastanın kolesterol ilacını almadığında ve bir süre sonra yapılan kan sayımlarında kolesterolünün çok yükseldiği görülmüştür. Bu bağlamda bazı kişilerin karaciğerlerinde kolesterol fazla üretilmekte olduğu ortaya çıkmaktadır. Böyle bir hastanın kolesterol ilacı almaması, kalp damarlarının yeniden kapanması demektir.

Öte yandan fazla yumurta yemenin bir zararı olmadığı da bazı otoriteler tarafından iddia edilmektedir. Bir yumurtada yaklaşık olarak 250 mg. kolesterol bulunduğu bilinmektedir. Yetişkin bir insanın da günlük kolesterol ihtiyacının 300 mg. olduğu söylenir. Bu durum dikkate alındığında kişi her gün bir yumurta ve ayrıca bol kolesterol içeren başka yiyecekler yemesi halinde günlük almış olduğu kolesterol miktarı, ihtiyacın çok üzerinde olacaktır. Böylece zaman içersinde vücut damarlarında ve o arada kalp damarlarında plaklar, daralma ve tıkanmalar olacaktır. Bu duruma düşmemek için yumurtayı daha ölçülü yemek zorundayız. İstisnai kişilere yumurta yemek zarar vermiyor diye, yayın araçlarında “Yiyebildiğiniz kadar yumurta yiyin.” demek sanırım sakıncalıdır.

Ülkemizde ilaçlar hastalara genel bir bakışla sunulmaktadır. Aynı sorunu olan hastalara aynı tür ilaçlar verilmektedir. Kişisel farklılıklar genellikle göz önünde tutulmamaktadır. Kolesterol ilaçları olsun, diğer kalp ilaçları olsun, kişinin vücut yapısına, tahlil sonuçlarına, genetik durumuna göre verilmelidir. Hasta daha çok tetkik edilmeli ve incelenmelidir. Günümüzde doktorlarımızın hasta muayenelerine ayırabilecekleri zaman kısıtlıdır. Alt yapı eksiklikleri, hastaların çok oluşu vb. faktörler muayene sürelerini etkilemektedir.

Kişinin sağlıklı kalabilmesi, biraz da kendi kendisinin doktoru olmaktan geçmektedir. Hijyen kurallarına uyma, eğer varsa ilaçlarını zamanında alabilme, içki sigara vb. zararlı alışkanlıklardan uzak kalma, yediği besinlerin kalorilerini göz önünde tutma, spor yapma ve bir sorun yokken yılda bir defa da olsa doktora başvurup genel bir taramadan geçilmesinde fayda vardır. Sağlıklı günler dileğiyle.

Sağlıklı yaşam için yapılması gerekenler, neler yapmalıyız, zayıflama, sağlıklı olmak için neler yapmalıyız, sağlıklı yaşam nedir, dengeli beslenmeyle ilgili bilgiler, kolesterol belirtileri, kolesterol nasıl düşürülür, kolesterol düşürücü bitkiler, kolesterol değerleri, kolesterol diyeti, kolesterol nedir, trigliserit, trigliserid, kalp aritmi, ağrısı, krizi ve ameliyatı ile ilgili bilgiler paylaştıkça çoğalır.

Yorumlar