Bebek odası nem derecesi oranı kaç olmalı?

Bebek odası nem, bebek odası nem oranı kaç olmalı, bebek odası nem ve sıcaklık, bebek odası nem oranı nasıl düşürülür, bebek odası nem derecesi, oda nem oranı ne olmalı, oda nem oranı nasıl ölçülür, oda nem oranı nasıl düşürülür, oda nem oranı kaç olmalı, odadaki nem nasıl arttırılır, odadaki nem nasıl önlenir, odadaki nem oranını düşürmek, odadaki nem nasıl azaltılır sorularının her birine açıklamalarımızda cevap bulabilirsiniz.

Türkiye’de bölgelere göre nem oranın dağılımını ve nemin evimizdeki yaşamımıza olan etkilerini biliyor musunuz?

Evimizdeki nem oranı ve dolayısıyla soluduğumuz havanın kalitesi hayatımızda önemi rol oynamaktadır. Bulunduğumuz ortamdaki nem oranı mevsimlere göre değişim göstermektedir.

Yapılan incelemeler sonucunda çıkan verilere göre ideal nem oranı seviyesi %40 ile %60 değerleri arasındadır. En ideal nem oranı olarak da %45 belirlenmiştir. Nemölçer (higrometre) ile maliyeti düşük bir şekilde evinizdeki nem oranını ölçerek ve belirli bir seviyede tutarak, soluduğunuz havayı güvenli ve konforlu bir hale getirebilirsiniz.

NEM ÇOK NEMLİ

Yüksek Nem

Yüksek nem, %60 nem oranının üzerindeki değerlerdir. Hava da çok fazla nem vardır. Havayı sıcak, yapışkan veya buharlı olarak hissedebilirsiniz. Yüksek nem oranları hayat kalitemizi önemli ölçüde olumsuz yönde etkilemektedir. Ülkemizden örnek verecek olursak, Akdeniz kıyıları nem oranı yüksek olan bölgelerimizdendir. Bu bölgede klimasız hayat tahayyül bile edilemez. Klima sayesinde, havadaki nem soğuk havayla temas edip su haline dönüştüğü için ortamdaki nemin azalmasına biraz da olsa katkısı olmaktadır. Evimizde yüksek nem ile mücadele etmezsek, nemin zamanla sağlık sorunlarına, eşyalara ve bütün evimize zarar verebileceği unutulmamalıdır.

Yüksek Nem Oranının Sebep Olduğu Sağlık Problemleri

Yüksek nemli bir bölgede yaşıyorsak, evimizdeki eşyaları belirli zaman aralıklarıyla havalandırmalıyız. Nemin, nüfuz ettiği yerler, genellikle, halı, yastık, minder, yatak, giysi dolabı ve giysiler olup, kısaca kuru olan her şey diyebiliriz. Nem, eşyaların içerisine kadar işleyerek küf, toz akarları ve zararlı bakterilerin üremektedir ve bu sebeple de solunum problemleri ve diğer sağlık sorunlarına neden olmaktadır.

Gözlerin kaşınması, hapşırma, burun tıkanıklığı, öksürük ve nefes almada zorluk çekiyorsanız, evinizdeki nem oranını kontrol etmenizde fayda vardır. Bu belirtiler genellikle astım veya alerjisi olan çocuklarda ve yaşlılarda gözlemlenmektedir.

Yüksek Nem Oranının Evinize Vereceği Hasar

Nem sağlık sorunlarına neden olduğu gibi, evinize ve eşyalarınıza da zarar verecektir. Duvar kağıtları kabarır, su tesisatı boruları kısa sürede paslanır ve duvar içerisinde sızıntılara neden olur, alçıpenler zamanla düşmeye başlar. Nem, evinizdeki tüm aletlerinizin ömürlerini zamanla kısaltacaktır.

Evinizdeki nemin en çok yoğun olduğu bölge banyonuz olacaktır. Buharlaşan sıcak su havadaki nem oranını arttıracaktır. Banyonuzu sıklıkla havalandırmanız gereklidir. Eğer ki ısı kaybı problemi yaşamıyorsanız, banyonuzda 24 saat havalandırma yapmanız faydalı olacaktır. Aksi takdirde, banyonuzda bulunan ahşap mobilya ve kapı çürümeye başlar. Bunun yanında termitler ve hamamböceği gibi zararlı alerjik haşereler üremeye başlayacaktır.

Yüksek Nem Oranı Sorununa Çözüm

Nem sorununun çözümü için öncelikle nem seviyesini tespit etmeniz gerekmektedir. Bunun içinde markası bilinen ucuz bir nemölçer (higrometre) alarak işe başlayabilirsiniz. Eğer ki nemölçer evinizdeki nem oranının %45 olduğunu gösteriyorsa, nemden kaynaklandığını düşündüğünüz birçok oluşumun aslında farklı bir sebebi olduğuna emin olabilirsiniz. Çünkü evinizdeki nem oranı en ideal nem oranıdır.

Nemölçer cihazımız, %60’dan yüksek değerleri gösteriyorsa, odanızı veya evinizi sık sık havalandırmayla soruna çözüm bulabilirsiniz. Eğer ki dışarıdaki hava da yüksek nem içeriyorsa, sık sık havalandırmanızın da pek faydası olmayacaktır.

Bu aşamada klima, sağlık açısından çok faydası olmasa da, kullanımı zorunlu hale gelecektir. Odanızın büyüklüğüne oranla alacağınız bir klima tam çözüm olmasa da rahat bir nefes almanızı sağlayacaktır. Tabi bunun yanında elektrik tüketimi göz önünde bulundurulduğunda, rahat bir nefes almamız bize pahalıya mal olabilir.

Son olarak, kaktüsler ve eğrelti otları kapalı ortamlardaki nemi düzenlemeye yardımcı olacaktır. Aşırı nem depolama özelliği olan kaktüs gibi bitkilerin evinizdeki nem dengesini korumaya yardımcı olacaktır.


BEBEK ODASI NEM

Hava sıcaklığı ile nem oranının hissedilen sıcaklık üzerindeki etkisi aşikârdır. Doğu Anadolu Bölgesindeki nem oranı göz önüne alarak, sıcaklığın – 30 0C lere kadar düşmesine rağmen hissedilen sıcaklık -5 0C lerdedir. Eğer ki aynı ısı değeri, yüksek nem oranına sahip olan Ege Bölgesinde görülseydi – 30 0C’deki hava sıcaklığı, - 50 0C değerinde hissedilebilirdi. Hava sıcaklığı ile nem oranının hissedilen sıcaklık üzerindeki etkisi çizelge gösterilmiştir.

Düşük Nem

Evinizdeki nem oranı %15’in altında ise; kuru hava da sağlık sorunlarına neden olup evinizin yapısına zarar verebilmektedir. Düşük nemin olduğu bölgeler, kurak çöl ikliminin hakim olduğu bölgelerde gözlemlenmektedir. Ülkemizdeki nem oranı genellikle yüksektir. Eğer ki kapı kollarına veya elektrik anahtarlarına dokunduğunuzda kıvılcım görüyorsanız nem oranı düşük demektir.

Düşük Nem Oranının Sebep Olduğu Sağlık Problemleri

Evinizdeki nem oranı düşük olduğunda, evinizde bulunan her eşya ve obje nem arayacaktır. Özellikle de cildinizin neme olan ihtiyacını hissedebilirsiniz. Düşük nem çatlaklara neden olabilir, kuru ve kaşıntılı bir cilde sahip olmanıza neden olabilir. Özellikle boğaz ağrısı ve nefes almanızda güçlük çekmenize neden olabilir. Burun akıntılarına soğuk havalardaki düşük nem seviyelerinde daha sık rastlanmaktadır.

Mikroplar ve bakteriler düşük nem seviyelerinde de üreyebilirler. Uygun olan nem oranını dengede tutarak grip ve düşük nemlerde gelişmeye müsait diğer virüslerin yayılmasını önleyebilirsiniz.

Düşük Nem Oranının Evinize Vereceği Hasar

Çok kuru hava ahşap mobilyaların, kapı ve parke zeminlerin yapısının bozulmasına neden olacaktır. Düşük nem kapı ve pencere aralarındaki dolguları çatlatarak, su ve soğuk havanın sızmasına neden olacaktır. Bunların onarılması ve bu süreçte ısınma için harcanan para miktarı yükselecektir.

Evinizin yanı sıra, düşük nem de kişisel eşyalarınızın deforme olmasına neden olacaktır. Sanat aletleri (saz, bağlama, ud, kanun) ve elektronik aletlerde düşük neme karşı duyarlıdır.

Düşük Nem Oranı Sorununa Çözümü

Evinizdeki düşük nem sorununun çözümü için birçok yöntem mevcuttur. Havalandırma çok önemlidir. Evinizi mutlaka sık sık havalandırın. Dışarıdaki havanın sıcaklığı veya soğukluğu evinizdeki ısı oranın değiştirecektir ancak eviniz ve vücudunuzun da neme ihtiyacı olduğunu unutmamak gerekir.

Bunun yanında evinizin odalarına su kapları yerleştirebilirsiniz. Suyun buharlaşması evinizdeki nem oranını dengeleyecektir. Zamanla kontrol ederek boşalan suları tekrar doldurmayı ihmal etmeyin.

Eğer ki havalandırma ve su kapları da çözüm düşük neme çözüm olmadıysa evinize nemlendirici alın. Odanızın büyüklüğü oranında nemlendirici aldığınız taktirde sorununuz çözülecektir.

ideal nem ORANI

Nem ile orantılı sağlık riski çizelgesini incelediğimizde %40-%60 arasındaki nem oranları Güvenli Bölge olarak işaretlenmiştir. Bakteriler, virüsler, alerjik rinit ve astım hastalıkları düşük nem oranlarında da, yüksek nem oranlarında da etkileşim göstermektedirler. Mantarlar, akarlar ve kimyasal etkileşimler yüksek nem oranlarında etkilerini göstermektedir. Bu sebeple ideal nem oranlarını evimizde sağlamamızda fayda olacaktır.

Umarım bebek odası nem, bebek odası nem oranı kaç olmalı, bebek odası nem ve sıcaklık, bebek odası nem oranı nasıl düşürülür, bebek odası nem derecesi, oda nem oranı ne olmalı, oda nem oranı nasıl ölçülür, oda nem oranı nasıl düşürülür, oda nem oranı kaç olmalı, odadaki nem nasıl arttırılır, odadaki nem nasıl önlenir, odadaki nem oranını düşürmek, odadaki nem nasıl azaltılır sorularının her birine açıklamalarımızda cevap bulabilmişsinizdir.

Sizlerinde nem sorunu ile ilgili problemleriniz ve çözümleriniz varsa, bizlerle paylaşmanız dileğiyle.

Yorumlar

  1. havalandırma7 Mayıs 2016 22:26

    Teşekkürler paylaşımınız için. Çok güzel bir konuda faydalı bir paylaşım olmuş.

    YanıtlaSil

Yorum Gönder